رابیتس چیست؟
رابیتس expanded metal یک ورق شبکه ای فلزی است که به اشتباه راویز نیز گفته می شود. پیداست که فرق راویز با رابیتس تنها در تلفظ عامیانه و اشتباه است. این ورق دارای ظاهری متفاوت با ورق ساده فلزی است و دارای چشمه هایی در اندازه های متفاوت است. تولید رابیتس در انواع متنوعی صورت می گیرد.
رابیتس به دلیل مزایای فراوانی که دارد کاربردهای گوناگونی نیز دارد به همین دلیل در دنیا با چشمه ها و ستون های متفاوتی تولید و عرضه می گردند. از اشکال چشمه های آن می توان به اشکال دایره ای ، مربعی و لوزی اشاره کرد که بیشتر مورد استفاده هستند. در ایران چشمه های رابیتس بیشتر در ظاهری شبیه به متوازی الاضلاع با دو زاویه حاده (تند) و دو زاویه منفرجه (باز) تولید می شود.
انواع رابیتس
براساس ستون
یک برگ رابیتس از تعداد مشخصی ستون تشکیل شده که دلیل نامگذاری آن نیز همین است.
تعداد ستونهای رابیتس از جمله مشخصههای مهم آن است که در کاربرد آنها حائز اهمیت است. تعداد ستونها میتواند ۹، ۱۱ و ۱۳ باشد. رابیتس ۱۳ ستونه در ایران بسیار رایج است و در صنعت ساختمان سازی از این راویزها استفاده میشود. دلیل این امر کیفیت بالای این محصولات است، با اینکه هزینه این نوع راویزها بیشتر است اما به کار بردن آنها بسیار موثر است.
برخی از افراد از راویز ۹ ستونه به جای ۱۳ ستونه استفاده میکنند تا سرعت کار بالا رود، اما این کار برای کیفیت کار توصیه نمیشود. رابیتسهای ۱۷ ستونه نیز در جای جای دنیا مورد استفاده قرار میگیرد ولی در ساختمان سازی کشور ما چندان استقبالی از این محصول نشده است
براساس وزن
یک برگ رابیتس بسته به ضخامت ورقی که برای ساخت آن استفاده میشود وزن مخصوص به خود را دارد.
معمولاً برای نمای ساختمان از رابیتس 13 ستونی سنگینتر استفاده میکنند زیرا باید وزن سنگ نما را تحمل کند، اما در سقفهای کاذب وزن رابیتس اهمیت چندانی ندارد و در مواردی کار را برای مجری سختتر میکند.
انواع دسته بندی رابیتس بر اساس وزن
رابیتس سبک: رابیتسهای با وزن کمتر از 600 گرم
رابیتس متوسط: رابیتسهای با وزن 810 و 840 گرم
رابیتس سنگین: رابیتسهای بالای 900 گرم
رابیتس درچه ابعادی تولید می شود؟
رابیتس در ابعاد استاندارد 240*60 سانتیمتر تولید و عرضه میشود و مساحتی در حدود 1.44 مترمربع را پوشش میدهد که با در نظر گرفتن تلورانس این مقدار معمولاً 1.4 مترمربع محاسبه شده و با تقسیم متراژ کاری بر این عدد تعداد رابیتس موردنیاز به دست میآید.
مزایای استفاده از رابیتس
استحکام نسبی به شرط رعایت اصول مهندسی و جوش مناسب
سرعت اجرای مناسب
اجرای آسان و طرحپذیری مناسب (نه مطلوب)
فراوانی در بازار و سهولت تهیه آن
امکان ایجاد طرحهای مختلف و مورد نظر مشتری
معایب استفاده از رابیتس
وزن سنگین سازه
لزوم لایه ضخیم گچ در صورت استفاده از ملات گچ
بروز ترکهای فراوان در پوشش نهایی به خصوص در گچ ناشی از اختلاف انبساط حرارتی این محصول فولادی و اندود و یا ارتعاشات ناشی از لرزش ساختمان که حتی منجر به جدایی کامل اندود از این محصول در مرور زمان میشود.
عدم امکان طرحپذیری مطلوب به واسطه محدودیت فضای گچکاری (نیاز به ایجاد جای مانور دست و ماله برای سفیدکار و عدم امکان ایجاد اشکال کوچک، ظریف و مینیاتوری)
بروز خوردگی در اجزا شاسیکشی خصوصا در محلهای جوش در نقاط مرطوب و فضای باز در دراز مدت
عدم وجود خاصیت آکوستیک و ضد صدا
کاربرد رابیتس در ساختمان سازی
رابیتس کاری دیوار
راویز سقف کاذب
رابیتس نمای ساختمان
آرک و اوین آشپزخانه
المانهای شهری
ترمیم ترکهای ایجادشده
سقف شیروانی، ساخت آلاچیق
سیم رابیتسبندی، درواقع یک مفتول 1.2 میلیمتر بوده که در بازار به نام سیم رابیتس شناخته میشود. سیم رابیتس در دو نوع نرم و سخت طبقهبندیشده و میتوان آن را به دو روش گالوانیزاسیون گرم و گالوانیزاسیون سرد تولید کرد.
در این مقاله بررسی میکنیم مفتول گالوانیزه چیست، چه مشخصاتی دارد و برای چه کاربردهایی مناس...
مفتول گلوانیزه سفید چگونه تهیه و تولید می شود؟تفاوت بین گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد در چ...
صنایع مفتولی طلوع سپاهان بهترین تولید کننده سیم مفتول سیاه و آرماتوربندی است که میتواند به...
سیم سیاه را با نام هایی همچون مفتول آنیل شده ، پخته و سیم آرماتور نیز می شناسیم. سیم مفتول...