
مفتول سیاه
مفتول سیاه یا (black annealed wire) نوعی سیم فلزی می باشد که از فولاد گالوانیزه نشده تهیه و تولید میشود. همانطور که به مفتول گالوانیزه به سبب رنگ سفید و درخشش آن مفتول سفید گفته میشود، به این نوع سیم مفتول سیاه گفته میشود.
قیمت مفتول سیاه نیز به انواع این محصول بستگی دارد که برای خرید باید آنها را در نظر گرفت. سیم 1.5، سیم 2.5، سیم آرماتوربندی فابریک (بستن آرماتور)، سیم قالب بندی یا نجاری (بستن قالب) از انواع مفتول سیاه است که به آن مفتول پخته شده یا آنیل شده نیز گفته میشود. این محصول به دو صورت کلاف و شاخه در بازار موجود است و نوع کلاف آن به سه دسته تقسیم میشود.
در ادامه این مطلب سیم مفتول سیاه چیست ؟ با سیم آرماتوربندی چه تفاوتی دارد؟ بیشتر در خصوص انواع سیم آرماتوربندی و با قیمت های این نوع مفتول آشنا شوید. جهت راهنمایی در خرید مفتول سیاه آرماتوربندی میتوانید از مشاوره رایگان کارشناسان آهن امن نیز بهرهمند شوید.
برای تولید مفتول سیاه به روش آنیل، میلگردهای کلاف ساده سایز 5.5 تا 8 میلیمتر توسط دستگاه کشش مفتول به صورت مفتولهایی با ضخامت 1.2 تا 6 میلیمتر در میآیند. سپس در کوره در حرارت 800 تا 900 درجه سانتیگراد و شرایط خلا پخته میشوند.
پس از آن فرآیند سرد شدن به آهستگی باید صورت گیرد. در این فرآیند، گرچه مفتول سیاه ماهیت شیمیایی خود را حفظ کرده اما از نظر خواص مکانیکی تغییر یافته و حالا بسیار انعطاف پذیرتر و نرمتر از قبل است که این ویژگی سبب کاربرد آن در صنایع بسیاری میشود.
انواع مفتول سیاه
-مفتولهایی با ضخامت 1.2 تا 1.7 میلیمتر که برای آرماتوربندی کاربرد دارد. پرکاربردترین آن سیم 1.5 است و وزن کلاف این مفتولها حدودا 22 کیلوگرم است.
قطر مفتول 2 تا 2.5 میلیمتری در قالببندی مورد استفاده قرار میگیرد. سیم 2.5 نرم پرکاربردترین آن است و وزن کلاف آن حدودا 25 کیلوگرم است.
مفتولهای 3 تا 5 میلیمتری در صنایع دیگری چون ساختمانسازی، بستهبندی و… مورد استفاده قرار میگیرد. وزن کلاف آن بین 60 تا 100 کیلوگرم است.
همانطور که قبل گفته ایم، مفتول سیاه در قطرها و ضخامتهای متفاوتی تولید میگردد که بر اساس ضخامت و کاربرد خاصی که دارد شناخته شده و نام گذاری میشود. سیم آرماتوربندی نرم و بسیار نرم، مفتول نجاری یا قالببندی نیز بر این اساس نامگذاری شدهاند.
تولید مفتول سیاه از کلاف میلگرد یا مفتول صنعتی که قبلا توضیح داده شد را فابریک میگویند. در بازار مفتولهایی هستند که کیفیت پایینتری دارند و از ورق تولید میشوند که به آنها تسمه میگویند. استفاده از این مفتولها توصیه نمیشود. مفتول سیاه در تولید توریهایی نظیر توری مرغی, توری حصاری، توری پرسی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
سیم آرماتوربندی چیست ؟
قبل از عملیات بتنریزی ساختمان میلگردها باید بر اساس طراحی و محاسبات صورت گرفته به یکدیگر بسته و یکپارچه شوند. در این صورت از جابهجا شدن آنها هنگام عملیات بتنریزی تا سفت شدن بتن جلوگیری میشود.
براي بستن دو ميلگرد به يکديگر، عموما مفتول سیاه فابریک نرم با قطر 1.5 ميليمتر استفاده میشود. به این نوع مفتول، سیم آرماتوربندی نرم میگویند و به عمل اتصال دو میلگرد توسط این نوع سیم “گرهزدن” ميگويند. در نهایت این کار باعث بالا رفتن استحکام سازه و مقاومت آن خواهد شد.
انواع گره زدن:
گره ساده یا لغزنده: سادهترین و رایجترین نوع گره زدن است. این نوع گره برای اتصال میلگردهای سقف و ستون استفاده میشوند.
گره صلیبی شکل: برای میلگردها و مفتولهای ضخیم و سخت به کار میرود.
گره پشت گردنی: برای گره زدن میلگرد به خاموت
گره اصطحکاکی: برای جلوگیری از لغزش در شبکهها و صفحات عمودی
کاربرد مفتول سیاه آرماتوربندی
در ساختمان سازی برای متصل کردن میلگردها به هم
پل سازی و سد سازی
مصارف صنعتی
مجسمه سازی
صنعت بستهبندی، قالببندی و…
سیم قالببندی یا نجاری
مفتول سیاه سایز 2.5 عموما “مفتول قالب بندی“ یا “مفتول نجاری” شناخته میشوند. همانطور که قبلا توضیح داده شد به جهت نرمی، انعطافپذیری و دیگر ویژگیها، این مفتول در قالببندی کاربرد دارد. در گذشته به دلیل استفاده از چوب برای قالببندی، بستن قالبهای چوبی توسط نجاران حرفهای انجام میشد که به نام سیم نجاری هم معروف شد.
قیمت سیم آرماتوربندی
قیمت مفتول سیاه به ضخامت و نوع آن وابسته است. ضخامتهای متفاوت مفتول سیاه برای کاربرد خاصی تولید میشوند و هر یک با نام متناسب با کاربرد خود متداول شدهاند. برای مثال؛ سیم نجاری یا سیم قالب بندی از نمونههای آن میباشد.
همانطور که میدانید، سیم آرماتوربندی سایز 1.5 میلیمتر نرم بیشتر برای آرماتوربندی و سیم سایز 2.5 میلیمتر نرم برای بستن قالبهای فلزی کاربرد دارد که به ترتیب به “سیم آرماتور بندی” و “مفتول قالببندی“ معروف است. این نوع مفتول در سایز 3 و 4 میلیمتر نیز تولید میشود. این سایزها در صنایع چوبی و بستهبندی، نجاری و… کاربرد دارند که به آنها سیم نجاری گفته میشود.
مفتول آرماتوربندی ایرانی به دو صورت فابریک و غیرفابریک تولید میشوند. مفتول آرماتوربندی فابریک از کشیدن و نازک کردن میلگرد سایز 6.5 به دست میآید. این در حالی است که نوع غیر فابریک، از تسمههای فلزی تولید میشود که قیمت پایینتری از سیم فابریک دارند.

در این مقاله بررسی میکنیم مفتول گالوانیزه چیست، چه مشخصاتی دارد و برای چه کاربردهایی مناس...

مفتول گلوانیزه سفید چگونه تهیه و تولید می شود؟تفاوت بین گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد در چ...

صنایع مفتولی طلوع سپاهان بهترین تولید کننده سیم مفتول سیاه و آرماتوربندی است که میتواند به...
-را-بخریم؟.jpg)
سیم سیاه را با نام هایی همچون مفتول آنیل شده ، پخته و سیم آرماتور نیز می شناسیم. سیم مفتول...