سیم مفتول نوعی سیم تک رشته انعطافپذیر و مقاوم است که برای کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول در سایزهای مختلف از ۰.۴ تا ۴ میلیمتر تولید میشود. سیم مفتولها انواع مختلفی دارند و میتوان آنها را بر اساس معیارهای مختلفی چون جنس، سایز و روش تولید تقسیمبندی کرد. در این مقاله انواع سیم مفتول را نام میبریم و درباره هرکدام از آنها توضیح میدهیم. اگر هنوز نمیدانید کدام یک از انواع سیم مفتول برای کاربرد مورد نظر شما مناسبتر است، این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
انواع سیم مفتول
در مقاله قبلی سیم مفتول چیست را شناختیم. اکنون با انواع سیم مفتول ها آشنا می شویم. سیم مفتولها فلزی هستند و با فلزهای گوناگون تولید میشوند. بعضی از آنها مانند مفتولهای فولادی، کاربرد بیشتری در صنایع مختلف دارند و بعضی دیگر مانند مفتولهای طلایی، برای کاربردهای خیلی خاص به کار میروند. انواع سیم مفتول بر اساس متریال عبارت است از:
- سیم مفتول استیل
- سیم مفتول فولادی
- سیم مفتول برنجی
- سیم مفتول طلا
- سیم مفتول آهنی
- سیم مفتول مسی
- سیم مفتولی آلومینیومی
در ادامه توضیحاتی درباره هرکدام از سیمهای لیست بالا ارائه میدهیم.
سیم مفتول استیل
سیم مفتول استیل استنلس نوع خاصی از سیمهای فولادی است که در برابر خوردگی و زنگزدگی مقاومت بالایی دارد. قیمت سیم مفتول استیل استنلس نسبت به سیمهای فولادی و آهنی بیشتر است؛ به همین دلیل کاربرد محدودتری دارد. بعضی از کاربردهای مفتول استیل عبارتند از:
- تولید فنرهای لول ، فشاری، کششی
- تولید قطعات و لوازم ماشین آلاتصنعتی
- ساخت دستگاهها و تجهیزات حفاری
- ساخت سکوهای نفتی
- تولید قطعات لوازم خانگی مانند ماشین لباسشویی و ظرفشویی و یخچال و فریزر
- بستهبندی مواد خوراکی مانند سوسیس و کالباس
سیم مفتول فولادی
مفتولهای فولادی کاربردیترین نوع سیم مفتول در صنعت هستند، زیرا هم به اندازه کافی در برابر خوردگی مقاومند و هم قیمت مناسبی دارند. البته نوع گالوانیزه مفتولهای فولادی نیز در بازار موجود است که با یک لایه فلز روی پوشانده شدهاند تا در برابر زنگزدگی مقاومت بیشتری داشته باشند.
متداولترین کاربردهای سیم مفتول فولادی عبارت است از:
- ساخت توری و حصار
- تولید پرسی
- آرماتوربندی
- قالببندی برای محوطه بتنریزی در پروژههای عمرانی
- کاربرد در کشاورزی مثل سیمکشی باغهای انگور
- بستهبندی محصولات مختلف صنعتی (به عنوان مثال بستهبندی به صورت عدل پنبه با سیم مفتول فولادی انجام میشود.)
سیم مفتول مسی یا مسوار
سیم مفتول مسی با نام مفتول مسوار هم شناخته میشود. رسانایی بالا مهمترین ویژگی مفتولهای مسی است و باعث میشود که این محصولات در ساخت تجهیزات برق کاربردی باشند. مفتولهای مسوار نیز در برابر اکسید شدن و زنگزدگی مقاوم هستند و قیمت بیشتری نسبت به محصولات آهنی و فولادی دارند. این مفتولها در دو نوع هستند؛ نوع اول مفتولهایی هستند که به صورت کامل از فلز مس تولید میشوند و نوع دوم مفتولهای سیاهی هستند که بعد از کشش و اسیدشویی، وارد وان سولفات مس میشوند و به پوششی مسی آغشته میشوند.
- استفاده به عنوان سیم رسانا در تجهیزات الکتریکی
- کاربرد در جوشکاری
- سیم سازهای موسیقی
- کاربرد در طراحی نمای بیرون و دکوراسیون داخلی خانه
- کاربرد در صنایع لوسترسازی و روشنایی ساختمانها
- استفاده به عنوان اتصالات در سیمکشی و لولهکشی
سیم مفتول برنجی
سیم مفتول برنجی یکی از محصولات رساناست که مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد و بسیار سبک است. مزیت دیگر این محصول، زیبایی آن است؛ مفتولهای برنجی ظاهری شبیه به طلا دارند، اما قیمتشان نسبت به سیمهای طلایی بسیار کمتر است و به همین خاطر در کاربردهایی که ظاهر سیم اهمیت دارد، مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه لیست تعدادی از کاربردهای سیم مفتول برنجی را ارائه میدهیم.
- ساخت بدلیجات
- ساخت فیلتراسیون صنعتی
- کاربرد در صنعت چاپ
- کشتیسازی
- جوشکاری
- تولید کفش
- ساخت اتصالات الکتریکی
سیم مفتول طلا
طلا یکی از رساناترین فلزهاست که خیلی کمتر از فلزات دیگر درگیر واکنش شیمیایی میشود؛ به همین دلیل زنگ نمیزند و از خوردگی هم مصون است. میدانید که طلا قیمت بالایی دارد، به همین دلیل مفتول طلا با ضخامت بسیار کم (حدود ۳۰۰ میکرون) تولید میشوند تا استفاده از آنها مقرون به صرفه باشد.
بعضی از مهمترین کاربردهای مفتول طلا، عبارت است از:
- کاربرد در تجهیزات الکتریکی به عنوان کانکتور
- ساخت تجهیزات حساس پزشکی
- کاربرد در صنعت هوافضا
سیم مفتول آهنی
مفتول آهنی با نام مفتول سیاه هم شناخته میشود و محصول خامی است که به عنوان متریال اصلی برای تولید سایر مفتولها مانند گالوانیزه یا روکشدار PVC مورد استفاده قرار میگیرد. این مفتولها انعطاف خوبی دارند، اما در برابر خوردگی و زنگزدگی بسیار آسیبپذیرند. این نقطه ضعف آنها با استفاده از روکش مناسب برطرف میشود.
مهمترین کاربردهای سیم مفتول آهنی عبارت است از:
- ساخت حصار، توری و مش
- استفاده به عنوان اتصالات در کاربردهای روزمره
- ساخت تجهیزات پزشکی
- ساخت قلمو
- کاربرد در کارهای هنری و صنایع دستی
سیم مفتول آلومینیومی
سیم مفتول آلومینیومی با نام راد آلومینیوم هم شناخته میشود. این مفتولها برای اولین بار به عنوان جایگزین ارزانتر برای مفتولهای مسی مورد استفاده قرار گرفتند؛ زیرا هم رسانا بودند و هم در برابر خوردگی مقاومت داشتند. این مفتولها هم در نوع ساده و هم آجدار با ضخامتهای مختلف تولید میشوند و کاربردهای گستردهای در صنعت دارند.
- ساخت سیمهای فشار قوی
- سیم بکسل
- ساخت تجهیزات الکتریکی
- تولید بدلیجات
- استفاده به عنوان اتصالات در صنایع مختلف
کاربرد مفتول بر حسب سایز آن ها
مفتولها در سایزهای گوناگونی تولید میشوند. سایز مفتول، قطر سطح مقطع آن را مشخص میکند. در ادامه توضیحاتی درباره کاربرد سایزهای مختلف انواع مفتول ارائه میدهیم.
- مفتول ۰.۹ میلیمتری برای عایق گردن موتورخانهها و گلخانهها به کار میرود.
- مفتول ۱.۲ میلیمتری برای رابیتسبندی کاربرد دارد.
- مفتول سایز ۱.۵ برای آرماتوربندی و ساخت اسکوپ سنگنما کاربرد دارد.
- مفتول ۲.۵ میلیمتری برای قالببندی بتن در سازههای عمرانی کاربرد دارد.
- مفتولهای ضخیمتر در سایز ۳ و ۴ در صنایع کشاورزی و نجاری مورد استفاده قرار میگیرند.
- مفتولهای مسوار نازک برای بستهبندی کارتنی و ساخت سوزن منگنه مورد استفاده قرار میگیرند.
- مفتولهای مسوار ضخیم برای ساخت سیم مسی و تولید لوازم خانگی به کار میروند.
کاربرد سیم مفتول بر حسب نوع تولید
کارخانههای مختلف مفتولها را به دو روش تولید میکنند؛ روش فابریک و روش غیرفابریک. تولید مفتول به روش فابریک همان فرایند نورد گرم است. محصولاتی که به این روش تولید میشوند، مقاومت بیشتری دارند و به همین خاطر برای کاربردهای گستردهتری مورد استفاده قرار میگیرند. روش غیرفابریک با استفاده از فرایند کشش و دستگاههای پرس و قالب انجام میشود. این مفتولها انعطاف بالایی دارند، اما به اندازه محصولات فابریک، مقاوم نیستند.
سیم مفتول فابریک و غیر فابریک
تفاوت سیم مفتول فابریک و غیرفابریک در متریال اولیهای است که برای تولید آنها مورد استفاده قرار میگیرد. مفتولهای فابریک با استفاده از میلگرد سایز ۶.۵ تولید میشوند و متریال اولیه برای تولید مفتولهای غیرفابریک، تسمه فولادی است.
کارخانه های تولید کننده سیم مفتول
آخرین روش دستهبندی انواع سیم مفتول، دستهبندی بر اساس کارخانه تولیدکننده آنهاست. در ایران کارخانههای مختلفی در زمینه تولید انواع مفتول فعالیت دارند که لیست معتبرترین آنها عبارت است از:
- صنایع مفتولی طلوع سپاهان
- صنایع مفتولی تاکستان قزوین
- صنایع فولاد عرفان تهران
- صنایع مفتولی علوی تهران
- مفتول صنعت هیرکان گلستان
- وارنا سیم گستر ایرانیان ورامین
- صنایع مفتولی کمیل تهران
- صنایع مفتولی کوثر تهران
کلام آخر
در این مقاله انواع سیم مفتول را بررسی کردیم و درباره کاربرد هرکدام توضیح دادیم. بعضی از این محصولات کاربردهای عمومی دارند و به همین خاطر در حجم بیشتری به بازار عرضه میشوند. سیم مفتولهای فولادی و آلومینیومی جزو پرکاربردترین انواع این محصولات هستند.آهن امن، عرضهکننده انواع سیم مفتول است که امکان ارسال این محصولات به سراسر کشور را نیز دارد. آهن امن سیمهای مفتولی را به شکلهای کلاف، شاخهای و متری عرضه میکند. برای ثبت سفارش خرید مفتول از طریق شماره تلفن درجشده در سایت با ما در تماس باشید.
پرسش و پاسخ
متداول ترین انواع سیم مفتول کدامند؟
سیم مفتولی فابریک، سیم مفتولی غیر فابریک، سیم مفتولی گالوانیزه سرد، سیم مفتول گالوانیزه گرم، سیم مفتول سیاه (مفتول آرماتوری)، سیم مفتول سفید یا مفتول گالوانیزه، سیم مفتول استیل، سیم مفتول مسوار
چند نوع سیم مفتول داریم؟
مفتول سیاه ( آنیل شده )، مفتول گالوانیزه ( مفتول سفید )، مفتول مسوار، مفتول استنلس استیل (استیل نگیر)، مفتول فنر (پر کربن)
در این مقاله بررسی میکنیم مفتول گالوانیزه چیست، چه مشخصاتی دارد و برای چه کاربردهایی مناس...
مفتول گلوانیزه سفید چگونه تهیه و تولید می شود؟تفاوت بین گالوانیزه گرم و گالوانیزه سرد در چ...
صنایع مفتولی طلوع سپاهان بهترین تولید کننده سیم مفتول سیاه و آرماتوربندی است که میتواند به...
سیم سیاه را با نام هایی همچون مفتول آنیل شده ، پخته و سیم آرماتور نیز می شناسیم. سیم مفتول...