
1 سال پیش
جهان در انتظار شوک تورمی
چالشهای اقتصادی روسیه از تقابل با اوکراین/جهان در انتظار شوک تورمی؟
«نوریل روبینی» اقتصاددان مشهور، در مقالهای مینویسد: اشتباه است اگر فکر کنیم جنگ در اوکراین تنها تأثیر اقتصادی و مالی ناچیزی خواهد داشت. در جهان، با توجه به اینکه روسیه تنها سه درصد از اقتصاد جهان را تشکیل میدهد اما سیاستگذاران و تحلیلگران مالی باید از افکار واهی اجتناب کنند.
آثار جنگ اوکراین بر اقتصاد جهان
روبینی معتقد است که جهان وارد یک رکود ژئوپلیتیکی شده که پیامدهای اقتصادی و مالی بسیار زیادی فراتر از اوکراین خواهد داشت.
به گفته روبینی، جنگ داغ بین قدرتهای بزرگ در دهه آینده محتملتر است. با ادامه تشدید رقابت بین ایالات متحده و چین در جنگ سرد جدید، تایوان نیز به طور فزایندهای به نقطه عطف بالقوه تبدیل خواهد شد و غرب را در برابر اتحاد جدید در حال ظهور قرار خواهد داد.
اما جنگ اوکراین فقط یک درگیری جزئی، اقتصادی و مالی بیاهمیت نیست. تحلیلگران و سرمایهگذاران نباید همان اشتباهی را مرتکب شوند که در آستانه جنگ جهانی اول مرتکب شدند، زمانی که تقریباً هیچ کس نزدیک شدن به یک درگیری بزرگ جهانی را پیشبینی نکرده بود. بحران امروز نشاندهنده یک جهش کیفی ژئوپلیتیکی است و پیامدهای بلندمدت و اهمیت آن را نمیتوان نادیده گرفت.
از نقطه نظر اقتصادی، یک رکود تورمی جهانی در حال حاضر بسیار محتمل است. روبینی می نویسد جنگ در اوکراین یک شوک عظیم در اقتصاد جهانی ایجاد می کند که هنوز درگیر کووید-۱۹ و فشارهای تورمی است. این شوک، رشد را کاهش داده و تورم را در زمانی که انتظارات تورمی در حال فرسایش بوده، حتی بیشتر خواهد کرد.
نتایج مشابهی در مقالهای در فایننشال تایمز آمده است: «تهاجم روسیه به اوکراین چگونه بر اقتصاد جهانی تأثیر می گذارد؟»
نتیجه اصلی این مقاله میگوید: «درگیری که میتواند به بزرگترین مساله در اروپا از زمان جنگ جهانی دوم تبدیل شود، امیدها را برای بهبود قوی اقتصاد جهانی از ویروس کرونا، حداقل در کوتاهمدت از بین برده است».
تجدیدنظر کشورها به جایگزینی ارز دلار
به گفته «زولتان پوتسار» استراتژیست نرخ بهره Credit Swiss به نقل از بلومبرگ، تصمیم برای مسدود کردن داراییهای بانک مرکزی نه تنها به روبل، بلکه به دلار نیز ضربه زده است.
در ابتدا باید گفت این اولینبار نیست که ایالات متحده داراییهای دلاری بانک مرکزی را مسدود میکند؛ همین تصمیم در رابطه با زمانی که طالبان در افغانستان به قدرت رسید نیز اتخاذ شد.
پوتسار معتقد است این تصمیمها بانکهای مرکزی همه کشورها را وادار میکند تا در نگرش خود به دلار به عنوان ارز ذخیره تجدیدنظر کنند.
بلومبرگ نیز مینویسد: بانک روسیه برای چیزی مشابه آماده میشد؛ تا ژانویه ۱۲۰ میلیارد دلار ذخایر طلا داشته و این بیشتر از دلار برای روسیه ارزشمند است. اکنون که بانک مرکزی دسترسی به دلار و یورو را از دست داده، طلا دارایی اصلی ذخایر روسیه است.
به گفته پوتسار، این بدان معناست که روبل به طور بالقوه تبدیل به یک ارز با پشتوانه طلا میشود. در پی این مساله، بزرگترین بانکهای روسیه تحت تحریم قرار گرفته و نمیتوانند با غرب به دلار یا یورو تسویه حساب کنند.
روسیه در پاسخ، پرداخت با ارز خارجی را در خارج از کشور ممنوع اعلام کرد. به طوری که مردم نمیتوانند در آن کشورها حسابی باز کرده و ارز خارجی منتقل کنند، شرکتها نمیتوانند سود سهام و کوپن اوراق بدهی پرداخت کنند و همچنین تعدادی از بانکها از سیستم سوئیفت محروم شده و دیگر نمیتوانند پرداختهای بینالمللی خود را ادامه دهند.
همچنین بانکهای خصوصی زیادی وجود دارند که تحت محدودیتهای غرب قرار نگرفتهاند و میتوانند برای واردات و صادرات فعالیتهای لازم را انجام دهند.
به اشتراک گذاری
آخرین دیدگاه ها
0 نظر