
واتر استاپ چیست؟ کاربرد انواع واتر استاپ
واتر استاپ چیست؟
واتر استاپ (Waterstop) یا به فارسی آب بند یک عنصری مورد استفاده در سازه های بتنی است که جهت جلوگیری از نفوذ مایعات (مخصوصا آب) در فاصله ها و درزهای آن بکار میرود. در تولید واتراستاپ ها از مواد مختلف و زیادی استفاده می شود که هر کدام دارای ویژگی های خاص خود هستند. از این رو بنا به نیازهای مورد نظر در هر سازه، جنس واتر استاپ مورد نظر انتخاب میشود.
نحوه ی عملکرد و کاربرد واتر استاپ ها اینگونه است که آن ها طول مسیر جریان و حرکت آب و یا مایعات دیگر را طولانی می کند تا آب نتواند نفوذ کند. همه ی واتر استاپ ها معمولا دارای آج هستند که باعث چسبندگی و افزایش طول مسیر آب می شود. نوارهای آب بند کننده واتراستاپ باید دارای انعطاف پذیری زیاد بوده تا با ابعاد و حجم سازه های بتنی و با پیچیده شدن نوع مقاطع و شرایط اجرا تغییر شکل یافته و متناسب با ابعاد و اندازه های سازه از نظر ضخامت، پهنا، نوع آج ها و تغییرات حفره و... طراحی گردند.
یکی از مهمترین ویژگی های کیفیتی واتراستاپ درصد ازدیاد طول، مقاومت کششی و سختی آن می باشد که باید با الزامات استاندارد مطابقت داشته باشد و همچنین ماندگاری واتر استاپ در شرایط مختلف از جمله محیط های قلیایی اهمیت بسزایی دارد و باید مورد توجه قرار گیرد، در غیر این صورت واتراستاپ در محیط قلیائی بتن کیفیت خود را به سرعت ازمی دهد و دچار تغییر حالت شده و منجر به نشت و بروز سایر مشکلات کیفی نظیر ترک خوردگی و نشست تکیه گاهی سازه و... می گردد.
فاصله ها و محل هایی که در آن ها دو بتن مختلف در کنار هم قرار گرفته اند، بیش ترین ضعف را در برابر نفوذ آب و دیگر مایعات را دارا هستند. برای جلوگیری از وقوع آن، در تمامی مفاصل بتن ها بایستی از واتراستاپ استفاده شود. واتر استاپ عنصری مهم و تاثیر گذار در ضد آب بودن کل سازه و نگهداری از آن در برابر آب است. در میان مهندسان و طراحان سازه، زمانی که حرف واتر استاپ به میان می آید، اولین چیزی که در ذهنشان شکل می گیرد، واتراستاپی از جنس پلاستیک یا لاستیک است. تقریبا از اواسط دهه ۱۹۵۰ میلادی، پلی وینیل کلرید یا همان پی وی سی PVC پراستفاده ترین واتراستاپ مجود در بازاربوده است. در کنار مقاومت و انعطاف پذیری بالا، کار با این نوع مواد در نصب و جوشکاری راحت تر است. همچنین جدا از مقاومت در برابر آب، در برابر مواد شیمیایی محلول در آب های زیرزمینی نیز مقاوم است. در کنار پی وی سی، از مواد مختلف فلزی، پلاستیکی، آسفالتی و مواد هیدروفیلی نیز در ساخت بهترین واتراستاپ ها استفاده می شود. که هر کدام ویژگی های منحصر به خود را دارند.
واتر استاپ تنها یک کار در بتن انجام میدهد و آن هم جلوگیری از نفوذ آب به مفاصل بتن می باشد. به عبارت دیگر واتر استاپ ها نمی توانند جلوی نفوذ بخار آب و رطوبتی را که از طریق ترک خوردگی های بتن وارد آن می شوند را بگیرند مگر آن که به طور جداگانه برای ترک های بتن نیز واتراستاپ استفاده گردد.
انواع واتراستاپ ها در سازه ها
1- واتر استاپ PVC پی وی سی
واتراستاپ های پی وی سی در فرم ها و سایزها مختلفی ساخته و عرضه می شوند. انتخاب واتراستاپ مناسب بستگی به نوع مفصل شما دارد، خصوصا این که مفصل متحرک است یا خیر. واتراستاپ پی وی سی با قرار گرفتن در مفاصل بتنی به عنوان یک میان پرده ی ضد آب از ورود هر گونه مایعات به داخل بتن جلوگیری می نماید.
2- واتر استاپ هیدروفیل
واتر استاپ هیدروفیلی به منظور رفع نشت درزهای اجرایی و مقاطع قطع بتن ریزی است که واتراستاپ های هیدروفیلی با استفاده از پلیمرهای لاستیکی و پلیمر با خاصیت ارتجاعی بسیار بالا طراحی شده است.
3- واتراستاپ بنتونیتی
نوار آب بند بنتونیتی یا واتراستاپ بنتونیتی محصولی است کارآمد و بر پایه سدیم بنتونیت فعال در ماتریس بوتیل رابر که خاصیت ارتجاعی بسیار بالایی با افزایش حجم نیز دارد. واتر استاپ بایستی با مواد خام که هیچ گونه عیب و نقص ندارند، ساخته شوند. انواع مختلفی از مواد وجود دارند که با توجه به نیازهای مختلف از آن ها در ساخت واتراستاپ استفاده می شود.
دسته بندی مفاصل و درز های بتن
مفاصل و درزهای بتن به دو بخش اصلی تقسیم میشوند:
1. درزهای ثابت 2. درزهای حرکتی.
درزهای ثابت خود بر دو نوع هستند. درزهایی که بر اثر عوامل اجرایی به وجود می آیند، مثلا قطع بتن ریزی و عدم پیوستگی به دلایل گوناگون. نوع دیگر، درزهایی است که ممکن است بر اثر ترک خوردگی به وجود بیایند. درزهای حرکتی به دسته ی درزهای انبساط حرارتی، انقباضی و ترکیبی تقسیم میشوند. برای درزهای ثابت و بدون حرکت، معمولا استفاده از واتر استاپ هیدروفیلی توصیه می شود. برای درزهای حرکتی نیز از واتراستاپ های مکانیکی مخصوص استفاده می شود.
واتراستاپ ها همچنین از منظر عرض به ابعاد مختلفی از جمله 15 ، 17 ، 19 ، 24 ، 30 سانتیمتری تقسیم می شوند و همچنین واتراستاپ ها از منظر ضخامت به 4 ، 6 و 10 میلیمتر تولید و استفاده می شوند، میزان عرض و ضخامت واتراستاپ مرتبط با محل مصرف و فشار آب می باشد.
✔ یک واتر استاپ استاندارد باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
از مزایای یک واتراستاپ استاندارد می توان گفت باید بدون حباب، ترک یا انقباض، عدم زیری سطح، بدون بریدگی، دارای یکنواختی رنگ و ضخامت یکدست در راستای طولی باشد. جهت خرید انواع واتراستاپ ها با قیمت مناسب و ارزان می توانید با مشاوران فنی ما در صنایع مفتولی طلوع سپاهان در ارتباط باشید.
کاربرد انواع واتر استاپ
استخر ها با توجه به نوع کاربری خود که همانا نگهداری آب می باشد نیازمند استفاده از واتراستاپ استخر می باشند. این واتراستاپ ها به منظور جلوگیری از نشت و عبور آب از درون استخر به بیرون مورد استفاده قرار می گیرند.
واتراستاپ های بتن یا نوار های آب بند دارای انواع مختلفی می باشند. نوارهای واتراستاپ که به منظور آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی در سازه های بتنی هیدرولیکی و مجاور آب از جمله سد ها، تونل های آنتقال آب، تصفیه خانه های آب و فاضلاب، استخرها، مخازن آب و فاضلاب ، پیت ها شرآلات ، زیر زمین ها ، سازه های اجرایی در مکان هایی که تراز آب زیرزمینی بالا می باشد و ... مورد استفاده قرار می گیرند دارای دو نوع تخت و حفره دار می باشند. واتراستاپ های تخت ویژه درزهای اجرایی و واتراستاپ های حفره دار ویژه درزهای انبساطی می باشند.
همچنین واتراستاپ ها بسته به محل، نسبت به واتراستاپ های سطحی ( کف خواب ) و واتراستاپ های دیواری تقسیم می شوند.اختلاف این دو نوع واتراستاپ در نوع شیار ها می باشد . در واتراستاپ های سطحی صرفا فقط یه سمت از واتراستاپ دارای شیار بوده و در واتراستاپ های دیواری دو سمت دارای شیار می باشد.

یکی از مهمترین ویژگی های کیفیتی واتراستاپ درصد ازدیاد طول، مقاومت کششی و سختی آن می باشد...